Zoek op typenummer
Het kiezen van de juiste panhaak komt erg precies. Elk type dakpan heeft eigenschappen die ertoe leiden dat ze elk een andere panhaak nodig hebben.
- Wat is belangrijk?
Allereerst moeten we dakpannen indelen in twee hoofdgroepen (wat panhaken betreft) te weten overlappende en niet-overlappende sluitingen.
Op het punt waar 4 dakpannen bij elkaar komen (4-pannen-punt) loverlapt de pan rechtsboven de sluiting van de pan linksonder. Dit is dan een overlappende sluiting. Wanneer de pan rechtsboven op het 4-pannen-punt de sluiting van de pan linksonder níet overlapt (bijvoorbeeld bij OVH en Tuile du Nord pantypen) spreken we over een niet overlappende sluiting.
Pannen met een niet-overlappende sluiting dienen met een dubbele panhaak te worden bevestigd. Dit zorgt er voor dat op het 4-pannen-punt de pannen rechtsboven én linksonder worden vastgezet en daarmee het volledige dakvlak middels een patroon voldoende verankerd kan worden. Meestal is er voor deze panmodellen een twintikkerpanhaak ontwikkeld.
Pannen met een overlappende sluiting kunnen met een tikpanhaak of een klikpanhaak worden bevestigd. door de pan rechtsboven vast te zetten wordt immers direct de pan linksonder gefixeerd. Over de keuze tussen klikpanhaak of tikpanhaak later meer.
- Waarom zoveel verschillende haken?
Naast het 4-pannen-punt zijn er nog een aantal eigenschappen van de dakpan die bepalen welk type panhaak gebruikt dient te worden.
Onze partner F.O.S. is de partij die voor élk panmodel dat momenteel op de markt wordt gebracht een onderzoek heeft gedaan naar de juiste panhaak. Ze bekijken in eerste instantie naar welke haak fysiek past. Hierbij is de afstand van de panlat tot de bovenkant (hoogte) van de pan, de dikte van de pan, de (variabele overlap) naar de onderliggende pan, de vorm van de sluiting etc van belang om de vorm van de haak te bepalen.
Vervolgens wordt een uitgebreide proef gedaan van een dak met de pannen bevestigd met de juiste panhaak. Hieruit volgt een 'uittrekwaarde'. Dit is de maximale trekkracht die de pannen bevestigd met deze haken kan weerstaan. Deze rekenwaarde, uitgevoerd conform vastgestelde normen, dient als uitgangspunt voor het bepalen van het verankeringsschema.
- Verankeringsschema
Het verankeringsschema en het gebruik van panhaken conform dit schema is verplicht om te voldoen aan geldende regelgeving vastgelegd in het huidige bouwbesluit. Dit schema geeft per dakzône (deel van het dak) aan op welke manier dient te worden verankerd. Dit kan zijn: - enkel 1meter uit de rand van een dak, - dambordgewijs (1 op2) of volledig (1 op1).
Desgewenst kunnen we bij Dakgemak een dergelijk schema opstellen. Daarvoor hebben we uiteraard de gegevens van het project én duidelijke bouwtekeningen nodig.
- Klikpanhaak of tikpanhaak
De keuze tussen klikhaak of tikpanhaak heeft voor én nadelen. Het voordeel van een klikhaak is dat achteraf de pannen wat makkelijker kunnen worden opgetild. De klikhaak veert een beetje mee.
Dakdekkers kiezen echter over het algemeen vaker voor tikpanhaken. Tikpanhaken zijn wat goedkoper, hebben een hogere uittrekwaarde (sterker), zijn minder afhankelijk van de dikte van de panlat.
Over het makkelijker en sneller verwerken liggen de meningen wat uitéén. Onze ervaring is dat na enige oefening de tikpanhaak wat sneller werkt.
- De juiste haak kiezen
We hebben hier alle haken gesorteerd per type panhaak (twintikker, tikpanhaak, klikhaak etc) , typenummer van de panhaak (als u dat weet) of merk en type van de dakpan.
Het kiezen op merk en type dakpan is makkelijk wanneer u de dakpan bij de hand heeft. Op de achterkant van de dakpan is vaak een logo te vinden van de fabriek. Zoekt u deze fabriek op onder deze rubriek en u vindt uw dakpan met de bijbehorende panhaken.
- Hulp bij kiezen
Komt u er niet helmaal uit dan kunnen onze medewerkers u hiermee helpen. Maak een duidelijke foto van de vóór en achterkant van de dakpan zoals wij dat ook hebben gedaan voor de pannen onze website. Mail deze naar info@dakgemak.nl en we zoeken het voor u uit.
- Voorraad
Alle typen tikpanhaken, klikpanhaken en twintikkers leveren we snel uit onze eigen voorraad.
- F.O.S.
Alle panhaken van Dakgemak worden in Duitsland geproduceerd bij de firma F.O.S. Deze panhaken zijn uitvoerig getest en voldoen aan de eisen gesteld in het bouwbesluit ten aanzien van stormverankering.
Erg belangrijk is het de juiste panhaak te kiezen voor uw type dakpan. Nageneg elk type dakpan heeft een panhaak met een andere vorm of net een andere maat.
Nogmaals: "Wij leveren geen panhaken uit Oostblok-landen"
Voor een uitleg over het hoe en waarom van verankeren klikt u op deze link:
VERANKEREN DAKPANNEN CONFORM BOUWBESLUIT